De Daklozenvakbond

In 2011 ontmoette ik Patric Hartwig, die met veel ambitie met zijn maten vormgeeft aan de Daklozenvakbond. Een ANBI voor en door Daklozen. Regelmatig vraagt hij me om me met hun te bemoeien. Te helpen allerlei plannen vorm en richting te geven. Op verzoek help ik in 2017 om de Daklozenvakbond te professionaliseren en sinds 2018 ben ik voorzitter van bestuur geworden. Nu staan we samen voor de Daklozenvakbond.

Patric werd in 2011 aanspreekpunt en ondersteuner in de Kolenkitaanpak en later in de teams van SamenDOEN in de buurt in Amsterdam-west. Zijn toegevoegde waarde als ervaringsdeskundige is zowel inspirerend, informerend als confronterend. Een goede mix om aan boord te willen blijven voor gezinnen en huishoudens die op de wip zitten.

Samen werkten we aan ‘van de straat’. Een plan waarin de Daklozenvakbond hun ambities concretiseren om samen weer te leren wonen in een huis. De realisatie van het plan staat in de steigers, maar heeft nog ondersteuning nodig! Een geschikte betaalbare ruimte vinden voor 8 daklozen blijkt niet eenvoudig. Als je ideeën hebt meld je graag!

In de koude winter van 2013-2014′ organiseerden we een spontane actie: ‘help een dakloze de winter door’ om op verzoek een aantal daklozen van een slaapzak, sokken, muts, sjaal en handschoenen te voorzien.

Ook organiseerden we samen vrijwilligersbanen, zoals de inzet van Daklozen in de Spaarndammerbuurt (met dank aan Stadsdeel Amsterdam-west). Waar zij in 2014 speeltuinen opknappen, boten repareren en kinderen begeleiden veilig over te steken. Iets mogen bijdragen geeft zelfwaarde zeggen de deelnemers. En ook bekend maakt kans op bemind.

Sinds 2019 trekken we in de Straatalliantie samen op met de MDHG en Bureau Straatjuristen. Rond 2020 ontwikkelen we het Daklozenkantoor, die in 2022 wordt gerealiseerd in zijn eerste minimale vorm. In 2023 verzelfstandigen we de Straatalliantie naar een zelfstandige Stichting.

Als je ondersteuning nodig hebt, kun je hier meer vinden over Daklozenvakbond.