Lisette van Hulst

Lisette van Hulst (1959) leert studenten en onderzoekers hoe zij effectiever kunnen worden in wetenschappelijk schrijven in het Engels en in het geven van boeiende presentaties over hun onderzoek. Daarnaast is Lisette gespecialiseerd in het redigeren van wetenschappelijke artikelen, met name op medisch en milieukundig gebied. Als trainer en redacteur besteed zij niet alleen aandacht aan woordkeus, spelling en grammatica, maar ook aan de opbouw van alinea’s en redeneringen en vooral aan de juiste structuur van de Engelse zinnen, omdat de volgorde van informatie in een Engelse zin heel anders is dan in het Nederlands.

Quote

Het geheim van een duidelijke, leesbare tekst met de beroemde Engelse flow is vooral het kiezen van een effectieve structuur voor zinnen, alinea’s en hele redeneringen. Als ik cursisten laat zien hoeveel invloed de structuur heeft op de leesbaarheid van een tekst, dan kunnen ze vaak niet wachten om dat op hun eigen teksten toe te passen. Vooral cursisten met een wetenschappelijke achtergrond krijgen zo veel meer plezier in het schrijven, want die zijn meestal al heel goed in logisch denken en gestructureerd werken. Bovendien is de Engelse zinsbouw bij uitstek geschikt voor effectieve presentaties, omdat iedere zin eerst spanning opbouwt en dan eindigt in een climax. Ik vind het altijd prachtig als een bescheiden onderzoeker door het uitspreken van een paar goed gestructureerde Engelse zinnen ineens veel duidelijker en overtuigender gaat klinken.

Lisette 06-129983886     www.textandtraining.com

werkwijze

Lisette weet je te inspireren door haar vakkennis en haar passie voor de Engelse taal. Het is een genot om van haar een college te krijgen. Ook individuele coaching is aan te raden. Goed voorbereid en met humor weet ze alle studenten in de klas te bereiken. Je gaat vanzelf aan de slag. In een aangename open sfeer weet Lisette ingewikkelde en precaire onderwerpen te behandelen. Mensen aan te spreken op fouten en gedrag, zonder dat zij zich afgewezen voelen. Leren is dan een plezier geworden. Lisette staat altijd open voor kritiek en het verbeteren van haar vaardigheden en lesprogramma is vanzelfsprekend. Zij is altijd bereid om te leren en te groeien en hoe dan ook dat cadeautje krijg je zomaar gratis mee.

selectie van opdrachtgevers

Academisch Talencentrum, Universiteit Leiden
Centrum voor Milieuwetenschappen (CML), Universiteit Leiden
Science Communication & Society, Universiteit Leiden
Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam
Reinier de Graaf Groep, Delft
Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
Amphia Ziekenhuis, Breda
Elisabeth/2Steden Ziekenhuis, Tilburg
Gelre Ziekenhuis, Apeldoorn
Westfries Gasthuis, Hoorn

opleidingen

Engelse Taal- en Letterkunde, (cum laude) RU Leiden (1983 – 1988)
Filosofie, RU Leiden (1979 – 1983)
Wetenschapsjournalistiek, Interne communicatie, Adviesvaardigheden

aanbevelingen

– Lisette is een heel goede Engelse editor en trainer. Ze weet altijd een aangename en open sfeer te creëren zowel in een groep, als bij overleggen een op een. Haar passie voor de Engelse taal werkt aanstekelijk en stimuleert de overdracht van haar kennis. Ik had al eens eerder een cursus Engels schrijven elders gevolgd en had daarom van tevoren twijfels of het wel zinvol zou zijn om opnieuw een dergelijke cursus te gaan volgen. Ik ben ontzettend blij dat ik uiteindelijk toch de cursus bij Lisette heb gevolgd, want de insteek van deze cursus bleek heel anders en ik heb heel veel van haar geleerd. Dat Lisette de inhoud van haar training aanpaste aan onze behoeften en veel werkte met voorbeelden uit onze eigen manuscripten, maakte dat het leerrendement van de cursus heel groot was. PhD student MCA, Alkmaar.
– Lisette heeft in het OLVG te Amsterdam de cursus Scientific Writing in English for Publication in Biomedical Journals gegeven waarbij ik een van de deelnemers was. De cursus werd op een zeer boeiende manier gegeven en heeft mij persoonlijk veel geleerd over zins- en alinea-opbouw. Door deze cursus ben ik duidelijker en met meer vertrouwen gaan schrijven in zowel de Engelse als Nederlandse taal en ik denk dat ik daar voor de rest van mijn carrière plezier aan zal beleven. Inmiddels heb ik mede door het volgen van deze cursus mijn eerste wetenschappelijke artikel weten te publiceren. Ik kan de cursus (en Lisette als docente) dan ook zeer sterk aanbevelen. Product Manager Hemostasis at Stago BNL.
– Ik heb erg veel profijt gehad van de cursus Engels. Mijn eerste artikel is zonder wijzigingen geaccepteerd bij een journal. Ik ben daar erg blij mee! AIOS Catharina Ziekenhuis, Eindhoven.
– Mevrouw van Hulst is een betrouwbare expert in het duidelijk en consistent corrigeren van Engelse tekst. Ik zou haar zeker aanraden! Opleider Zorgadministratie at VUmc Academie.
– Thank you very much for the workshop and for taping the video. My presentation went very well and everybody liked it! From your workshop, I especially learned, how important it is to show the enthusiasm and the body language, because you seemed full of energy 🙂 Master student Medicinal Chemistry, Leiden University.
– Ontzettend bedankt voor alle correcties, het is er een stuk beter en logischer van geworden. Meteen ook maar jouw abstract overgenomen. Arts-assistent spoedeisende geneeskunde Westfriesgasthuis, Hoorn.
– Bijzonder bedankt voor je erg goede feedback!! Ik ga het in mijn manuscript verwerken., PhD student op de afdeling klinische geriatrie van Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar.
– Nog hartelijk dank voor de intrigerende manier van het geven van de cursus. Naast dat het erg gezellig was, draagt de cursus goed bij aan het schrijven van een artikel, en alles eromheen. Bedankt! Arts-assistent Interne, Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht
– Bedankt dat je er zo snel naar hebt kunnen kijken! Ben er gelijk mee aan de slag gegaan. Dit is zeker in lijn van mijn bedoelingen. Zinsopbouw blijft toch lastig voor mij. Het verhaal loopt nu een stuk beter en is veel krachtiger. Fijn dat je ook opmerkt dat ik soms stellig iets zeg zonder er uitleg bij te geven. Dat ga ik nog aanpassen! Nogmaals bedankt!!! PhD Candidate, Catharina Hospital, Department of Vascular Surgery.
– I think this writing weekend was really great. Rarely have I laughed so much while learning so many useful things. PhD candidate Environmental Studies, Leiden University.
– Ik had u beloofd te laten weten of het case report dat u nagekeken heeft geaccepteerd zou worden. Bij deze: het case report (de door u gecorrigeerde versie) is geaccepteerd voor publicatie in BMJ. Hartelijk dank voor uw hulp. Kinderarts in opleiding, Academisch Ziekenhuis Maastricht.