Biografie

Gijs Weenink
debat and discussieleider

Gijs Weenink (1969) is als directeur van de DebatAcademie gespecialiseerd in het leiden en presenteren van debatten, congressen en bijeenkomsten ten behoeve van multinationals, NGOs en ministeries. Training van nationale en internationale politici en mensen uit het bedrijfsleven is ook onderdeel van de kernactiviteiten van de DebatAcademie. Het debat speelt een centrale rol in de loopbaan van Gijs. In 1992 richtte hij de Nederlandse Debat Vereniging op waarna hij als voorzitter het debatteren in Nederland heeft gestimuleerd door het oprichten, adviseren en trainen van debatverenigingen, het organiseren van toernooien en het opzetten van een landelijke competitie. Hij nam deel aan internationale toernooien zoals de Oxford Intervarsity en de Wereldkampioenschappen in Cork (1996) en Athene (1997) en was hij Nederlands vertegenwoordiger in de World Debating Council.

werkwijze
Het duurt vaak even voordat je hem te pakken hebt, maar als hij er dan is dan heb je de volle aandacht. En daar is het resultaat dan ook naar. Gijs Weenink weet partijen uit te dagen tot het beste van hun kunnen. Met zijn vragen weet hij ze tot uitspraken te verleiden, die de discussie op scherp zetten. Voel je je eerst op het verkeerde been gezet, uiteindelijk doorleef je de redenatie, die je ondersteunt of tot inzicht brengt. De Nederlandse grensen zijn daarbij niet zijn grenzen. Hij weet de aandacht te vangen van Oostblok tot Zuiderse passie.

uitgevoerde opdrachten
Gijs heeft diverse (inter)nationale debatten geleid voor bijvoorbeeld ASML, Ahold, Compaq, KLM, KPMG, Oracle, Nuon, het Rode Kruis, Unicef, Unilever, de Europese Commissie, de Belastingdienst, de Voedsel en Waren Autoriteit, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken. Voor Unilever leidde hij debatten met 250 managers uit meer dan 30 Europese landen en voor ASML leidde hij twee strategiedebatten met meer dan 2500 man publiek. Voor de Directie Natuur van het Ministerie van Landbouw (circa 80 mensen) heeft hij een debat geleid over positionering, strategie en toekomst van de Directie. Voor de Europese Commissie leidde Gijs een debat met 170 deelnemers uit meer dan 30 landen over mogelijkheden om te komen tot gezamenlijk Europees exportbeleid. Als vrijwilliger traint hij jonge politici in Oost-Europa voor de Eduardo Frei Foundation, de Konrad Adenauer Stiftung en het Robert Shuman Institute in Boedapest. Voor het Rode Kruis, Save the Children en Unicef leidde hij drie debatten als voorbereiding op de VN-kindertop Door het voorbereiden van debatten in de afgelopen jaren is hij vertrouwd geraakt met een varieteit aan onderwerpen. Zo is hij gespecialiseerd in strategie, positionering, maatschappelijk verantwoord ondernemen, energie en voedselveiligheid.

selectie opleidingen
1996 2011 Brabants Debatgenootschap Debatgrootmeester, Debating

2000 – 2004 LEC
1988 – 1995 Universiteit van Tilburg, Propadeuse Sociologie, Beleid en Organisatiewetenschappen.
1993 – 1994 Universiteit Leiden, Beleidsdebatteren, Policy DebateQuote
'als je ineens de behoefte hebt om iets anders te doen. Onderzoek dan of je aan het vluchten bent voor je wat je eigenlijk al weet of dat je jezelf en anderen voor het lapie aan het houden bent met je eigen redeneringen'.

Gijs 06-24646328
CV linkedin